20% от строителите фалират

100 000 души от бранша са останали без работа

15-20% от строителните компании ще прекратят дейността си през тази година. Очаква се те да отпаднат от регистъра на Камарата на строителите. Именно вписването в този регистър е единствената възможност за компаниите от бранша да работят легално, съобщи агенция Стандарт нюз.

Близо 500 малки фирми обаче няма да продължат дейността си. Причината е в липсата на поръчки, в които те да имат реален шанс да участват. Те рядко покриват изискванията на обществените поръчки, а именно процедурите по ЗОП са единственият шанс на бранша в кризата през тази година, смятат от организацията. Финансовата стабилност на компаниите от гилдията е силно разклатена.

Голяма част от компаниите изплащат кредити и са се принудили да преструктурират отново заемите си, гласи доклад на камарата, който беше разпространен вчера.

Гилдията се е върнала 6 години назад и произведеното от строителите през 2012 г. се очаква да е на нивата от 2006 г. Прогнозите са спадът на продукцията от началото на кризата да достигне 60%. В резултат 100 000 строители са останали без работа, се казва в анализа на браншовата асоциация.

В доклада на камарата липсва оптимизъм, защото от гилдията прогнозират до края на годината още хора да останат без препитание. 17,5% е ръстът на безработицата в сектора за последното тримесечие на 2011 г. спрямо предходното. Намалели са драстично и инвестициите в строителството. През първите три месеца на годината се отчита спад на вложенията в сектора от 87% спрямо началото на кризата.

Коментари: 0