ДПС вкарва в парламента \"шефа на частното енерго\" в Самоков

Александър Методиев-Сали е замесен в скандали с търговия с гласове, побой и масови измами с то

В петък вечер по традиция от правителствената пресслужба обявиха поредната част новоназначени областни управители. Постът за София-област пое Емил Иванов, а назначението предизвика критиците на правителството да коментират дълго поредното спорно назначение. Бившият кмет на Своге се прочу с модела за "частна община", който подчинил местната икономика на около 30 фирми. Сега Иванов става областен управител и освобождава депутатското си място от квотата на ДПС.

Мястото на Емил Иванов в парламента ще бъде заето от друг представител на партията - Александър Методиев. Той е по-известен с прякора си Сали и в годините името му се свързва с редица разследвания за търговия с гласове. Бъдещият депутат Сали бе споменат наскоро и в разследване на Нова телевизия, където бе посочен като "шефа на Енергото" в Самоков.

Александър Методиев е няколко мандата общински съветник в Самоков. В местния парламент той влиза от политическо движение "Евророма". От 2007 година Методиев е и заместник-председател на движението, което напуска през 2011 година. Въпреки че от близо 2 години той е в редиците на друга политическа партия, името му все още фигурира в официалния сайт на "Евророма". След като напуска ромското движение, намеренията на Методиев са да създаде собствена политическа структура. Желанието му обаче не се реализира, тъй като все пак на парламентарните избори тази година той се явява като издигнат и подкрепен кандидат от ДПС. От партията подкрепят Александър Методиев, въпреки редица сигнали за нередности в Самоков, които се въртят около него.

"Седми квартал"

"Седми квартал" е ромския квартал в Самоков, където Александър Методиев-Сали има огромно влияние. По време на изборите през 2011 година десетки живеещи в квартала сигнализираха за търговия с гласове. По думите на хората схемата за гласуване била ръководена именно от общинския съветник, бъдещ депутат. В разследване на ТВ7 роми обясниха как Методиев обикалял домовете им вечер и ги заплашвал, че ако не гласуват както той им посочи, ще им бъде преустановено подаването на ток и вода. Толкова необходим е вотът на жителите на "Седми квартал", че под натиска на общинския съветник от полицията издават лични карти за денонощие. Безплатно.

През 2011 година ромите се оплакват, че въпреки силния натиск от страна на Методиев, искат да гласуват по съвест. Думите на ромите обаче не водят до сериозни последици за политическата кариера на Сали.

Футболният фен Сали

Името на общинския съветник стана повод за дебати и след като Сали упражни физическа сила над рефера Марио Спасов. Инцидентът се разигра по време на мач между циганския аматьорски отбор на Спартак-Самоков и Звездец-Горна Малина. Пострадалият рефер посочи именно Александър Методиев като виновник за побоя. По думите на Спасов президентът на футболния цигански отбор Сали е провокирал футболистите си да използват сила, след като останал недоволен от реферството му. Играчите от Спартак-Самоков отричат, а случаят остава потулен.

"Шефът на тока"

За последно, преди да стане ясно, че Сали ще седне на депутатска банка, името му бе споменато в разследване на схема за частно енерго. Отново в ромския квартал на Самоков "Седми квартал" местните обясниха, че получават ток, а в замяна плащат по 20- 30 лева на месец. В района обаче няма електромери, а кабелите влизат директно в домовете на ромите.

Схемата за масова кражба на ток действа от повече от десет години, като само за зимния период загубите са над 900 000 лева, установява разследването. За организираната кражба на ток знае е и началникът на ЧЕЗ в Самоков - Ивайло Добруджански. Той знае и кой събира таксите за "частното Енерго" - криминално проявен мъж с прякор Пиже. Все пак ромите твърдят, че Пиже също се отчита и, че не той прибира цялата печалба. За организатор на схемата е посочен именно бъдещият депутат Александър Младенов.

Срещу схемата има подаден сигнал до органите на реда. Протичат и проверки. Дали те ще успеят да докажат участие преди Сали да получи депутатски имунитет - предстои да разберем.
Коментари: 0