Сергей Станишев: Първо е нужен анализ на проекта „Белене“

"След това правителството ще го представи, търсейки обществена подкрепа", заяви лидерът на социалистите

44 ~ 2 мин. четене

"Реферндумът беше много ясен като съотношение и показа отговор "Да". 60% гласуваха "за" този проект. Затова правителството ще направи своя анализ и ще го представи, търсейки обществена подкрепа", коментира лидерът на социалистите темата АЕЦ Белене в студиото на Нова Телевизия.

"Българската енергетика е в лошо състояние и трябват много мерки за оздравяването й. Трябва да се действа много отговорно и много внимателно, защото има много интереси. Основната причина в това желание за стремително покачване на цената на тока е ръстът на възобновяемите източници. Трябва оздравена енергетика с поносими цени за гражданите", каза Станишев.

Той допълни, че по времето на управлението на предходното правителство на ГЕРБ цялата система е била централизирана в ръцете на двама души – Бойко Борисов и Цветан Цветанов. "Спомнете си страха от Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които можеха да съсипят всеки бизнес. ГЕРБ вкараха манипулацията като нормална практика".

"Нека говорим с факти, а не с измислици. За 3 месеца господин Орешарски сигурно е бил повече в парламента отколкото Бойко Борисов за целия си мандат. Той се отчете за 100-те дни. Представи програма както за краткосрочни, така и за дългосрочни мерки", добави Станишев.

На въпрос как се взимат решенията, кой да бъде назначен в изпълнителната власт, Станишев заяви, че "в огромната си част министрите, които са избрани, са подкрепени на базата на конкретни знания в определена област. Това е най-академичният кабинет. Никой не крие, че двете партии, които подкрепят кабинета, имат своя глас и могат да изразят своето мнение по конкретни кандидатури. Не партийният принцип е водещ. Няма червена метла", добави още Станишев.

"Цялата централна администрация е около 6300 души. 2 700 от тях са подменени в мандата на ГЕРБ. От тях с конкурс е назначен едва всеки пети. Информацията е изнесена още през януари от госпожа Кунева. Маса професионалисти бяха изчистени, за да бъдат заменени с партийци. Това, което се случва сега, е отчасти известна справедливост", добави лидерът на социалистите. "Правителството винаги е готово, ако сгреши, да направи промяната и да смени дадения човек. Хората, които не се опитват да саботират правителството, могат да бъдат спокойни".

Сергей Станишев още веднъж отказа да отговори на въпроса "Чия е кандидатурата на Делян Пеевски", заявявайки, че темата е изчерпана и някои медии нарочно я повдигат. "Заяждате се на дребно", репликира той водещата Мира Иванова. "Смятах, че това е добро решение и щеше да свърши работа. Оказа се, че номинацията е неприемлива и господин Пеевски сам се оттегли. Аз се извиних публично".

"Когато стартираше, моят кабинет имаше 24% доверие. Господин Борисов имаше 70% доверие. Ако искаше да прави реформи, имаше пълната подкрепа на обществото. Трябва да се спре стремителния график на увеличаването на възрастта за пенсиониране".

"Понеже много се говори за задкулисие. 4 години обаче се управляваше в задкулисие. Символите на управлението, което мачкаше всичко в държавата, са рекетът и изнудването, подслушванията на Цветанов, тефтерчето на Златанов", добави Станишев.

Подкрепи Economic.bg