25 милиона са безработните в ЕС

България не е сред 8-те страни, които са най-засегнати по отношение на младежката безработица

140 ~ 2 мин. четене

Над 25 млн. души в целия ЕС са безработни в момента. Недостиганите досега 11,3% е безработицата в ЕС, като цяло това е една изключително обезпокоителна ситуация, коментира пред БНР Огнян Златев от Генерална дирекция "Заетост и социални въпроси и приобщаване" към ЕК.

Картината се влошава, коментира Златев и обясни, че е видно, че мерките, използвани досега, не са свършили своята работа.

Данните показват, че в сравнение с една година в 10 от 27-те страни от ЕС има намаление на безработицата. В 16 страни има увеличение. Само в една страна данните са за стабилност на този показател. Страните с най-ниска безработица в ЕС са Австрия, Холандия, Великобритания и Люксембург.

"Има връзка между тези данни и данните за младежката безработица, което е изключително голям проблем, тъй като младите хора във всички страни-членки са два пъти повече изправени пред възможността да не могат да си намерят работа в сравнение с по-опитните работници", коментира Златев.

ЕС се надява и се опитва чрез някои мерки да насърчи мобилността сред безработните, подчерта още той и уточни, че тази мобилност не е свързана с изтичане на мозъци, а по скоро с нея се цели да се даде възможност на хора, които не могат да намерят работа там, където са, да потърсят работа в други страни-членки, където има нужда от хора с тяхната квалификация или да получат хубава квалификация в дадена област, след което да се върнат обратно в родината си.

По думите на Златев, България е далече от тревожните равнища на безработицата в Гърция и Испания. България не е сред 8-те страни, които са най-засегнати по отношение на младежката безработица, добави той.

"От два месеца насам са набелязани доста мерки, доста неща са изпълнени. Правителството си е поставило нова амбициозна програма - да усвои средствата, с които разполага. Друг е въпросът колко бързо тези мерки ще дадат резултат. Не може да видим резултатите още на следващия ден и следващата седмица", категоричен бе той.

"Лошото е, че никой не очакваше толкова дълго да продължи кризата. От 2008 г., когато е най-ниското равнище на безработица за ЕС, за тези 4 години кривата на изкачване на безработицата е толкова стръмна, че това не може да се види в предните 10 години – да има такива драматични движения нагоре и надолу", каза още Огнян Златев.

Подкрепи Economic.bg