Китайци с интерес за изграждането на тунел под Шипка

Ще се обявят международни търгове и ще се търсят стратегически инвеститори на конкурентен принцип, заяви вицепремиерът Даниела Бобева

52 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Радващ е заявеният интерес от страна на китайски компании да стъпят на българският пазар и смятаме, че The Export Import Bank of China е техният естествен партньор". Това заяви зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева при срещата си с президента на китайската The Export Import Bank of China Ли Руогу, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет (МС).

Ли Руогу припомни, че по инициативата на Китай за Централна и Източна Европа е отпусната кредитна линия в размер на 10 млрд. долара, насочени към засилване на сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа и подобряване на инфраструктурата в тези държави. Освен това вече започна операции CEE Cooperation and Investment Fund, който разполага с 500 млн. долара за инвестиции в различни проекти за производство и търговия.

Президента на китайската The Export Import Bank of China потвърди изразения интерес на китайски компании да участват в строителството на тунела под връх Шипка и в изграждането на автомагистрала "Черно море". Бобева информира гостите за хода на процеса по реализацията на тези проекти като подчерта, че за целта ще се обявят международни търгове и ще се търсят стратегически инвеститори на конкурентен принцип. Руогу от своя страна обясни, че за финансирането на подобни проекти обикновено се изискват държавни гаранции, но спрямо България ще се прояви гъвкавост в това отношение.

От китайска страна бе изразена воля за участие в проекти в областта на енергетиката, строителството на ядрени, хидро- и топлоцентрали както и в изграждане на мостове и други транспортно-технически съоръжения на територията на България и на съседните й страни. Китайската държавна строителна и инженерингова компания съвместно с китайски авиокомпании проявяват интерес към изграждане и опериране на летища у нас, стана ясно на срещата.

Бобева представи Българската банка за развитие като българския партньор на The Export Import Bank of China във финансирането на експорта и малките и средните предприятия у нас.

Подкрепи Economic.bg