3 000 безработни ще възстановяват Мизия

От днес започва изплащането на еднократна помощ от 325 лв. за засегнатите

3 000 безработни ще възстановяват Мизия

Снимка: БГНЕС

176 ~ 2 мин. четене

3000 безработни могат да бъдат включени във възстановяването на щетите от наводнението в гр. Мизия, пише в. Сега.

Предстои служебният кабинет да вземе решение за отпускане на средства на семействата на загиналите, а от днес започва изплащането на еднократната финансова помощ на пострадалите. Това обявиха социалният Йордан Христосков и вътрешният министър Йордан Бакалов впо време на посещението си в бедстващия град. Потопът от края на миналата седмица взе две жертви и блокира живота на хората.

Към настоящия момент общо 754 души, включени в програми за субсидирана заетост, са ангажирани в най-неотложните дейности в засегнатите селища. В Мизия и Крушовица те са 84, в Бяла Слатина и Борован - 345, във Враца -127, а в Криводол - 189. Отделно има над 2100 души, които могат да се притекат на помощ. Това са хора, получаващи месечни социални помощи със задължение да полагат общественополезен труд 14 дни в месеца. Тяхното разпределение по общини е както следва: 148 души в Мизия, 944 - в Бяла Слатина, 201 - в Борован, 499 - във Враца, 371 - в Криводол.

522 пострадали от наводненията лица и семейства от Мизия, Крушовица, Бяла Слатина и Борован ще получат днес до 325 лв. еднократна помощ, съобщават от Агенцията за социално подпомагане. Очаква се броят на хората, които имат нужда от помощта, да е около 1150, а до момента са приети над 700 молби. Следващите одобрени заявление ще бъдат изплатени във вторник. Хората, които са загубили личните си документи, също могат да кандидатстват за помощ, като за целта се водят разговори с местните служби, за да се установи редът, по който това да се случи. В тази връзка се ускорява и процедурата по издаване на нови документи за самоличност за засегнатите от бедствието.

Очакванията са до три дни залетите в Мизия квартали да бъдат напълно отводнени. В същото време започва подготовката на изграждане на фургонно селище, в което ще бъдат настанени хората, останали без дом. Министерството на отбраната разкри още полеви кухни, а 24 военнослужещи от вчера започнаха да помагат в района. Вътрешният министър Йордан Бакалов съобщи, че язовирите по поречието на река Скът ще се охраняват от полицаи, за да се следи има ли безконтролно изпускане, пише изданието.

Коментари: 0