€3,2 млрд. от туризъм се очакват в хазната до края на 2014 г.

Има опасност политико-икономическата криза и метеорологичната обстановка да доведе до тежък сезон, казва Румен Драганов

160 ~ 1 мин. четене

Туризмът ще донесе 3,2 млрд. евро в държавната хазна до края на годината. Това прогнозира председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

„Има опасност тежката политическа и икономическа криза, както и метеорологичната обстановка, да доведат до тежък летен сезон”, коментира той пред радио „Фокус”.

Според него въпреки това българският туризъм продължавал „да се доказва със своята устойчивост, той създава работни места, подобрява местните икономики”.

„Тази седмица чуждестранните посетители у нас са около 300 хил. души, 1,2 млн. ще преминат за целия месец, а за август се очакват даже малко повече туристи, отколкото през юли”, прогнозира Драганов.

Той допълни, че в края на този месец ще има 97 % заетост на легловата база по Черноморието - на хотелите на първа и втора линия. „По-ниска е заетостта при хотели на четвърта и пета линия, апартхотели и частни квартири- там тя понякога пада до 40%”, пояснява Драганов.

„В планинските курорти и във вътрешността на страната заетостта се движи в рамките на 25-27% от легловата база”, допълни още той. Според Драганов обаче по тази причина има възможност за „голямо развитие на културния туризъм” във вътрешността на страната.

Експертът коментира още, че на фона на събитията около Украйна и Русия „не се очаква отлив на туристи”. „Пристиганията от Русия продължават да бъдат в пълен обем”, обобщи Румен Драганов.Подкрепи Economic.bg