30% ръст на бюти индустрията у нас

Средният годишен оборот на компаниите от сектора е около 200 000 евро

3671 ~ 2 мин. четене

Пазарът на бюти индустрията в България ще расте с 30% през 2013 г. Това прогнозира управителят на една от големите компаниите в бранша Bul Med Consult Георги Панчев. Причината за високите очаквания на бранша е повишеният интерес от страна на крайните клиенти към разкрасителните процедури.

"В България пазарът на бюти индустрията съществува от 2004 г., но кризата забави растежа му", казва Панчев. Според него истинският потенциал на индустрията у нас се очаква да се прояви след 2013 г. "В момента средният годишен оборот на компаниите у нас, занимаващи се с дистрибуция на апаратура в бюти индустрията, е около 200 хил. евро. За сравнение румънският пазар, който започва да се развива от 2007 г., в момента е 6 пъти по-голям от нашия, а гръцкият е 15 пъти по-голям", допълва той.

В глобален мащаб годишните обори в бюти индустрията са около 1 млрд. долара, като най-развит е американският пазар. Най-бързо развиващи са пазарите в Бразилия, Китай и Турция.

Друга тенденция в световен мащаб, която обещава по-голямо търсене на процедури за намаляване на мастни натрупвания и целулит, е затлъстяването на населението. По данни на Световната здравна организация (СЗО) хората страдащи от затлъстяване в света са 2.3 млрд. души и ще се увеличават. В Европа те са над 70% от населението, а в България - около 20% по данни на Министерството на здравеопазването.

"Появата на всеки нов играч на пазара у нас обаче увеличава клиентите и съответно оборотите на всички останали, противно на всеобщите очаквания", казва управителят на Bul Med Consult. "Това е така, защото се увеличава и потока от информация към крайните клиенти", допълва той.

Подкрепи Economic.bg