5 пъти по-малко затворени обекти по морето през 2012-а
През този летен сезон бракуваните храни са в пъти по-малко, отчетоха от БАБХ
26 пъти по-малко храна са бракувани след нареждане на агенцията по храните през този летен сезон. В сравнение с лятото на 2011 г. броят на затворените обекти е 5 по-малък. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Четири месеца продължиха масираните проверките, разпоредени от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните, д-р Йордан Войнов във връзка с летния туристически сезон. Те обхванаха обекти от търговската мрежа и общественото хранене, туристически обекти, предлагащи оферти “all inclusive” и заведения за обществено хранене намиращи се на територията на хотелски комплекси в съответните морски курорти и курортни селища.
Инспекторите към съответните Областни дирекции по безопасност на храните в градовете Бургас, Варна и Добрич извършиха 4 540 допълнителни проверки, извън официалния текущ контрол. Издадени са 502 предписания и са съставени 259 Акта за установяване на административно нарушение. Обектите с временно преустановена дейност са 12, а бракуваните храни са 290 килограма.
„За сравнение, в морските ни курорти през 2011 година бяха затворени 63 обекта, което е 5 пъти повече от летния сезон през тази година. Бракуваните храни през 2011 година са 26 пъти повече - 7569 килограма, при 290 килограма през този летен сезон.