54% от парите на държавата са в една банка

Дружествата с 50% държавно участие вече ще избират банката си по строго определени правила

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

54% от парите на държавните фирми са депозирани в една банка. Това обяви служебният премиер Марин Райков на пресконференцията след правителственото заседание днес. Той уточни, че няма право да споменава коя е финансовата институция, защото има банкова тайна.

"Ако става въпрос за банката, за която всички си мислим, няма опасност тя да фалира", коментира Марин Райков. Според него големият процент държавни пари в една търговска банка "говори недвусмислено, че трябва да има правила за депозирането на парите на държавните фирми".

Финансовият министър Калин Христов обяви, че правила, по които дружествата с над 50% държавно участие избират къде точно да си държат парите вече са публично представени и са публикувани на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Той уточни, че до средата на май ще се събират коментари и мнения по тях.

"След като приключи публичното обсъждане, правилата трябва да бъдат приети от Министерски съвет и да влязат в сила. Дори и след като това се случи, няма да бъде публично оповестено в коя точно банка държавните дружества държат повече от половината от парите си. "Прозрачността ще бъде при спазване на банкова тайна, кой в коя банка има сметка няма как да стане публична информация", обясни Калин Христов.

Те предвиждат търговските дружества с над 50% държавно участие да държат в една банка до 25% от парите си, а изборът на кредитна или финансова институция ще се извършва на база на представени оферти от най-малко пет институции. Правилата ще са задължителни за всички държавни фирми. Фирмите имат срок от 6 месеца, за да пренасочат парите си към различни банки, ако държат в една банка повече от 25% от средствата си.

Справка, направена през 2009 г. показа, че 70% от парите на компаниите с принципал Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се държат в Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев. Общо около 40% от държавните пари се държаха в тази банка тогава.

Коментари: 0