55 млн. евро за справяне с младежката безработица

Още през следващата седмица в Министерството по социалната политика ще се обсъди планът за действие за социалната политика, каза социалният министър Хасан Адемов

176 ~ 2 мин. четене

55 млн. евро по Оперативна програмата за Развитие на човешките ресурси са предназначени за България за справяне с младежката безработица. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред журналисти, предаде "Фокус". В началото на годината с тези 55 млн. евро по линия на Европейското финансиране и по линия на Националния фонд по заетостта има заделени между 12 и 15 млн. лв., защото още не е ясен Националният план за действия по заетостта. Още през следващата седмица в Министерството по социалната политика ще се обсъди планът за действие за социалната политика", уточни Адемов.

"6 милиарда евро е заделил Европейският съюз за следващата година за справяне с младежката безработица, защото 6 милиона са безработните младежи в ЕС в сегмента между 15 и 24 години, а в България тези младежи са около 64 хиляди, което означава, че проблемът е изключително сериозен . В периода между 2008 и 2013 година близо три пъти са нараснали безработните в този интервал, което означава, че мерките могат да бъдат изключително сериозни и трябва да бъдат в успешен порядък, защото от решаването на този въпрос зависи и нормалното функциониране на пазара на тура, зависи и икономическия растеж и решаването на проблеми. Това, което излезе като оценка и резултат от дискусията е, че в сравнение с първото тримесечие на 2013 г. с третото тримесечие на годината броя на заетите е с 150 хиляди повече, което означава, че заетостта в България през третото тримесечие е увеличена", каза Адемов.

В края на септември 68 хиляди е приносът на новите работни места. Това е принос към онези 250 хиляди Коалиция за България са обещали в своята предизборна платформа, заяви Адемов.

Той посочи, че въпреки, че броят на заетите се е увеличил, се е увеличил и броят на безработните. По информация на Агенцията по заетостта безработицата е 11,2 %, а по Евростат - 13,1 %. Това се случва поради увеличаването на броя на т.нар. обезкуражени и неактивни, добави Хасан Адемов. По думите му - в сравнение между началото и края на годината обезкуражените намаляват със 135 хиляди души.

Подкрепи Economic.bg