Ремонтът на училищните тоалетни в София има нужда от още 600 хил. лв.

Бюджетът за изпълнение на програмата „София избира децата“ е 1. 5 млн. лв., но той вече не стига

Ремонтът на училищните тоалетни в София има нужда от още 600 хил. лв.

Снимка: Pixabay

512 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Близо 600 хил. лв. са нужни за довършване на проекта на Столична община „София избира децата“, който има за цел да създаде съвременни училищни тоалетни. 29 столични учебни заведения бяха одобрени за участие в програмата, чийто бюджет за изпълнение е 1. 5 млн. лв. Заради покачващите се цени на строителните материали обаче са нужни допълнителни средства. Това заяви по време на пресконференция зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов.

Определеният бюджет за тази година не стигна за ремонт във всички училища. На фона на постоянно покачващите се цени на строителни материали са направени финансови разчети за следващата година. С около 600 хил. лв. ще успеем да финансираме довършителните работи“, обясни инж. Джоргов.

Той каза, че в бюджета на Столична община ще бъдат заложени необходимите средства. Определената максимална рамка за едно училище е 50 хил. лв.

Заради покачването на цените на строителните материали се оказа, че парите стигат само за определени пространства. В момента има все още училища, които довършват ремонтите. Всяко училище има свой прочит на това как трябва да се модернизират тоалетните. Някои имат нужда от цялостна реконструкция – смяна на водопровод, електрическа инсталация, а други имат само нужда от смяна на настилки“, каза арх. Ивелина Иванова.

Според нея крайната цел на проекта е не само смяна на едни плочки с други, а за устойчиво навлизане на добри архитектурни решения в училищните сгради. „Необходимо е осмисляне на санитарните помещения като функция и естетика и за създаване на модел на дългосрочна колаборация между специалисти и училища при създаване на съвременна образователна среда“, разясни Иванова.

Подкрепи Economic.bg