7 хлебозавода са фалирали през последната година

Въпреки повишените разходи, цената на хляба намалява

Само през последната година в България са фалирали 7 големи хлебозавода, което е оставило 1500 души без работа и е увеличило междуфирмената задлъжнялост. Данните изнесе Мариана Кукушева, член на Управителния съвет на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България, цитирана от Фокус.

По думите на Кукушева нито за момент не е имало криза на пазара на хляб, въпреки фалитите. Причината е, че у нас има много производствени мощности, които не са натоварени. "Хлябът е единствената стока, чиято пазарна цена е съобразена с платежоспособността на потребителите и е различна в отделните търговски вериги", поясни Кукушева.

Според нея държавата не се интересува от това дали има фалити в сектора, защото става въпрос за пазарни взаимоотношения. Държавата трябва да дава сигурност на бизнеса и той да се развива, добави Кукушева. "Не е ясно каква ще е цената на енергията в България през следващата година, какви ще са петролните и транспортни цени, а идеята за промяната на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, без те да са обвързани с производителността на труда, няма до доведе до нищо добро", твърди Мариана Кукушева.

По думите й в много европейски страни ДДС на хляба е минимален или дори нулев, а опитът на българските хлебопроизводителите да въведат диференцирана ставка на данъка е бил неуспешен. От началото на 2012 г., независимо от повишените производствени разходи и от увеличената цена на суровината, килограм хляб у нас поевтинява, твърди Кукушева.

Коментари: 0