70% от столичани са против новите цени за "синя зона"

Повече от половината, участвали в изследването на ЕСТАТ, били готови да се включат в протест срещу новите правила за паркиране

69% от столичаните не одобряват новите цени за паркиране в центъра на София, показват данните от експресното проучване на агенция ЕСТАТ, проведено сред 1 303 пълнолетни жители на София. Данните бяха представени на пресконференция от управителя на ЕСТАТ Иво Желев и представители на Движение „Днес".


Против таксата от 2 лева за един час в "синя зона" са 71% от анкетираните, а 52 на сто от столичани не одобряват и въвеждането на максимално време за престой в синя два часа и в зелена зона четири часа.


Най-критични са по отношение на обществените паркинги. 88% от участниците в проучването твърдят, че те са недостатъчно на брой, а според 84 на сто имат недостатъчен капацитет.


Проучването показва, че 78.5% от анкетираните карат собствена или на член от семейството кола, 4.7% имат кола на лизинг, а 9.8% - служебен автомобил. Едва 7% от участниците в анкетата са заявили, че не карат автомобил. 14.3% от анкетираните живеят в района на "синя зона", 19.3 % - в "зелена зона".


Повече от половината участници в проучване са декларирали готовност да излязат на протест срещу промените в наредбата за организация на движението в София. От движение "Днес" съобщиха, че до снощи са събрани 30 хиляди подписа за отмяна на наредбата.

Коментари: 0