Агнешкото се оскъпява 3 пъти от фермата до щанда

Фермери искат държавата да се намеси и да наложи минимални цени

144 ~ 1 мин. четене

По 4 лв за килограм живо тегло се изкупува агнешкото в Югоизточна България, което в магазина, разфасовано, вече е 10-12 лв, предаде БГНЕС.

„За да стане 25 кг това агне, то трябва да яде – харчим пари за лекарства, пари за храна. И като дойдат търговците – искат ги по 4 лв/кг живо тегло. Хубавото агне е 50-60 % чисто месо, без дреболиите. Реално на магазин излиза 150 лв, а той ми го купува на 50 лв“, разказа Михаил Илиев, овцевъд от Варвара. Фермерът смята, че държавата трябва да се намеси и да наложи минимални цени, например - 5 лв./кг живо тегло.

Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация е категоричен, че между прекупвачите има картел. Решението е да има договори между фермер и преработвател, в които браншовата организация да е посредник.

Чилингиров съветва фермерите да изчакат, защото се отваря сериозен пазар за агнета в Турция на по-добри цени. Препоръката към потребителите е да купуват директно от овцевъдите, за да са сигурни в качеството, а така ще им излезе и по-евтино.

Подкрепи Economic.bg