Акциите на Apple ще поскъпват още

Според анализатори книжата на компанията ще надхвърлят 736 долара за брой

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Независимо, че Apple вече е най-скъпата публична компания на всички времена, стойността й има накъде повече да се увеличава, пише Bloomberg. Подобна прогноза се базира на факта, че в момента акциите на компанията на борсата Nasdaq се търгуват с отстъпка, а също така прогнозите са за невиждан интерес към дългоочаквания iPhone 5.

Инвеститорите оценяват Apple 15.4 пъти под 12-месечните приходи на компанията. По данни на Bloomberg средният коефициент на борсата Nasdaq е 16.5. В същото време печалбата на компанията расте по-бързо отколкото темпът на поскъпване при акциите. За едно десетилетие книжата са поскъпнали повече от 80 пъти, а печалбата на акция повече от 300 пъти.

Освен всичко Apple разполага с над 117 млрд. долара свободни пари, които главният изпълнителен директор Том Кук смята да използва да навлезе още по-сериозно на развиващите се пазари.

"Apple има повече фундаментални фактори в подкрепа на бъдещ ръст", смята Шоу Ву от Sterne Agee & Leach. "Има големи печалби и много свободни пари, с които малко компании могат да се похвалят", добавя той.

Според анализатори на Bloomberg акциите на компанията ще скочат до 736.7 долара за брой в рамките на 12 месеца.

Днес книжата на Apple поскъпнаха с още 0.6% и към 18.45 ч. се търгуваха за 660 долара за брой. При тази цена пазарната капитализация на компанията се оценява на 618.44 млрд. долара. На 20 август акциите достигнаха рекордните 665.15 долара за брой, а пазарната капитализация - 623.5 млрд. долара.


Коментари: 0