Ако наистина има нужда от пари, то те винаги ще бъдат намерени

Кризата е свършила, но проблемите остават

Даниел Грос:

120 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Могат да бъдат изведени три основни поуки от кризата“, това заяви вчера икономистът Даниел Грос, по време на Международната икономическа конференция „България и светът в развитие: Индустриите на растежа“. „Първата е, че ако наистина има нужда от пари, то те винаги ще бъдат намерени. На второ място, стана ясно, че проблемите могат да бъдат не само с публичния, но и с частния дълг. В това отношение, повечето страни от периферията на еврозоната вече са успели да успокоят балансите си, а България е сторила това много бързо. Третият извод е, че икономиките са свикнали с по-високи нива на безработица и те вече се приемат за нормални.“, добави Грос

Икономистът смята, че еврото може да оцелее в сегашния си формат, но е сигурно, че позитивни промени в условията ще има.

„Кризата е свършила, но проблемите остават“, изказа мнение Даниел Грос. Според него, следващата криза идва, но тя няма да е така сериозна и няма да се концентрира в Европа, а ще има по-скоро глобален характер. Политиката на количествени улеснения е довела до излишъци в Европа, дефицити в развиващите се пазари и почти не е оказала влияние върху балансите на САЩ.

Създаваните от европейските икономики излишъци трябва да бъдат компенсирани някъде от дефицити и именно това се случва в развиващите се пазари. Функционирането на подобна връзка може да продължава само докато европейските капитали са склонни да финансират дисбалансите в останалия свят. Тази склонност зависи основно от възприятията за риск в ЕС.

Даниел Грос е директор на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел (CEPS). Той е роден в Германия, изучавал е икономика в Италия и Германия и има докторска степен от Чикагския университет. Работил е за Международния валутен фонд, бил е икономически съветник на Европейската комисия, Европейския парламент и други. Редактор е на International Finance и Economie Internationale.

Подкрепи Economic.bg