Актрисата Сюзан Бенет е гласът на Siri

Това разкрива самата тя в интервю за CNN

420 ~ 1 мин. четене

Siri най-после намери гласа си. Актрисата Сюзан Бенет призна в интервю за CNN, че тя е гласът зад виртуалния асистент на Apple - Siri. Всичко започва през 2005 година, когато е помолена да каже думи, фрази и други "безсмислени" неща като проба за функцията.

За да се потвърди нейното твърдение, CNN работи с аудиo експерт, който потвърждава със 100-процентова сигурност, че гласът на Siri е в действителност този на актрисата.

Сюзан е записвала гласовите команди за Siri през юли 2005-а, като това й отнело по 4 часа на ден в продължение на целия месец. Тогава тя изобщо не е имала представа къде ще се използва гласът й. Бенет разказва, че чула гласа си като Siri, след като приятел й се обадил и я попитал дали това не е тя. Сюзан добавя, че има широк спектър от записи за компании, включително Delta Airlines. Нейният глас може да се чуе на GPS устройства и друга електроника.

От Apple не са потвърдили историята на Бенет, но това вероятно няма да се случи, защото подобна практика има за цел да остави на фокус функцията, а не таланта на даден актьор. Със стартирането на iOS 7 Бенет вече не е единственият глас за Siri. Сега потребителите имат възможност да избират и мъжки вариант на гласа.

Подкрепи Economic.bg