Албания изгони CEZ

Албанският регулатор смята, че чешката компания не инвестира достатъчно и не може да ограничи загубите на електроенергия

232 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Албанският енергиен регулатор (ERE) е отнел лиценза на CEZ Shperndarje за разпределение на електроенергия в страната, пише Reuters. Като причина e изтъкната "прекалено малкото инвестиции в електропреносната мрежа и недостатъчния внос на електричество".

Противоречията между най-голямата комунална компания в Европа CEZ и Албания продължават вече месеци наред. Двете страни постоянно се обвиняват за цени, внос, собственост и задължения.

Председателят на ERE Сокол Рамадани заяви, че лицензът се отнема основно заради невъзможността на CEZ Shperndarje да ограничи загубите на електричество в електропреносната мрежа. Това от своя страна не позволява на компанията да изпълни ангажиментите си по достатъчен внос на електроенергия.

Според разчетите на албанското правителство, с неизпълнението на поетите ангажименти, CEZ е нанесла загуби на правителството в размер на 1 млрд. долара.

"Основното е, че те не могат да контролират загубите на електроенергия и това е основният проблем. Това означава, че те не могат да контролират дълга си и не могат да контролират проблемите в индустрията като цяло", е коментирал Рамадани пред Reuters.

Още през октомври CEZ обяви, че обмисля да се изтегли от албанския пазар. Като причина компанията изтъкна невъзможността да се реши спора с правителството по отношение на тарифите и допълнителните данъци.

Подкрепи Economic.bg