Анализaтор предлага изтегляне на банкнотите от 500 евро

Организираната престъпност ще загуби доста пари, а ЕЦБ ще може да използва „освободените средства” за стабилизация на икономиката, смята Атанасиос Вамвакидис от Bank of America

572 ~ 1 мин. четене

Анализаторът от Bank of America Атанасиос Вамвакидис предлага Европейската централна банка (ЕЦБ) да изтегли от обращение банкнотите с номинал от 500 евро, пише Wall Street Journal.

По думите на Вамвакидис подобно решение би отслабило европейската валута и по този начин би допринесло за увеличаването на експорта и заетостта. Освен това, изтеглянето от обращение на купюрите с най-висок номинал ще помогне на ЕЦБ да установи собствениците на нечестно спечелени пари, които по правило съхраняват състоянието си именно в банкноти от 500 евро.

По данни на британската агенция за борба с тежките престъпления 90% от всички банкноти с номинал 500 евро се намират в ръцете на организираната престъпност.  „Това е един много прост способ да се обложат с данъци средства, получени чрез незаконна дейност.” – смятат от Bank of America Merrill Lynch.

Организираната престъпност ще загуби доста пари, а ЕЦБ ще може да използва „освободените средства” за стабилизация на икономиката.

Вамвакидис признава, че подобен ход е малко вероятен в близко бъдеще, но смята, че тази маневра е далеч по-удачна от някои, използвани от европейските власти напоследък.

Експертът изтъква, че за да има резултат от мярката, трябва добре да се обмисли срокът, след който 500-те евро ще излязат от обръщение. Ако той е твърде кратък, може да пострадат редови граждани, но ако пък е твърде дълъг, престъпниците ще намерят начин да обменят парите си.

Призивите за премахването на банкнота се появиха още преди 2 години, когато Великобритания настояваше за подобен ход.

Подкрепи Economic.bg