Андреева:Трябва да има още една здравноосигурителна каса

Според здравния министър при наличието на две здравноосигурителни каси ще има повече прозрачност и хората ще могат да избират кой да се грижи за тяхното здраве

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„От ключово значение в здравеопазването е думата контрол. За мен трябва да има повече от една здравноосигурителна каса“. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия. По думите й, при наличието на две здравноосигурителни каси ще има повече прозрачност при използването на финансовия ресурс и хората ще могат да избират кой да се грижи за тяхното здраве.

Андреева обясни, че за изграждането на такава втора каса трябва финансов ресурс. Тя поясни, че през 2010 г. от парите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са били прехвърлени 1.4 млрд. лв. в държавния бюджет. По думите на здравния министър тези пари са били спестен финансов ресурс от увеличението на здравната каса през първите десет години от създаването й.

„Целта на тези пари беше да се направи реформа, а сега тях ги няма. В края на 2010 г. с промяна на закона тези пари бяха прехвърлени в държавния бюджет, като това е най-непрозрачното изхарчване на парите на хората“, заяви Таня Андреева, като обясни, че „така и не е станало ясно къде са тези пари – дали за магистрали, дали за подслушване и т.н.“.

Според нея това е незаконно, тъй като парите предназначени за здраве, трябва да отиват за здраве. Здравният министър подчерта, че липсва ефективен контрол по отношение на НЗОК.

„Касата управлява ресурсът, тя определя и дейността. Касата е обществена институция и тя няма нищо общо с Министерство на здравеопазването“, допълни още Таня Андреева.

Подкрепи Economic.bg