Анкетна комисия ще проверява иска на "Атомстройекспорт"

Не подкрепяме такива претенции от страна на руската страната, обявиха от ГЕРБ

76 ~ 1 мин. четене

Депутати от ГЕРБ инициират създаването на парламентарна анкетна комисия, която да провери как са сключвани договорите за АЕЦ „Белене”.

Проверен ще бъде целия процес - от вземането на решенията за сключване на договора с "Атомстройекспорт", имало ли е основание за подписване на договорите, в защита на българските интереси ли са, кой ги е подписвал и срещу какво и колко". Това заяви зам.-председателят на икономическата комисия Диан Червенкондев по повод информацията за внесения иск за 1 млрд. евро от "Атомстройекспорт" срещу НЕК.

Решенията, които ще се вземат от тази парламентарна комисия, ще бъдат изпратени на прокуратурата.

Не подкрепяме такива претенции от страна на руската страната, защото такива претенции се доказват в съда, коментира Червенкодонев. "Ние изготвяме нашата защитна стратегия през адвокатска къща, която сме наели", допълни той.

"Ние твърдим, че националните интереси не са били защитени при започване на процедурите по строителството на АЕЦ "Белене", защото не могат да се инвестират милиарди левове в дългосрочно оборудване без да има договор за цялостно изграждане на централата", посочи депутатът.

Подкрепи Economic.bg