Apple изкупува собствени акции за нови $30 млрд.

Ръст в продажбите и печалбата допринесе за поскъпване акциите на компанията

Автор: Стилиян Гребеничарски Автор: Николай Марченко

Apple Inc. ще увеличи обема на обратно изкупуваните акции с нови 30 млрд. долара през следващата година, се казва в съобщение на компанията. Така общата стойност на придобитите собствени ценни книжа ще достигне 90 млрд. долара.

Обратното изкупуване ще бъде съпътствано със сплит на акциите в съотношение 7 за 1, което се приема като известна изненада от страна на анализаторите. Разделянето на дяловете е планирано за 9 юни, а по-ниската цена, обикновено, прави акцията по-достъпна и повишава търсенето. Дяловете на Apple затвориха преди съобщението при цена от близо 525 долара, което се равнява на 75 долара за акция след сплита. Технологичната компания е взела решение и за повишаване на тримесечния дивидент с 8% - от 3,05 до 3,29 долара за акция.

Действията са продиктувани от желанието на ръководството да повиши доверието в акциите на компанията, доказвайки, че те могат да бъдат устойчив и атрактивен избор за инвеститорите. Дяловете на Apple са загубили приблизително 25% от върховата си стойност през септември 2012 г., докато за същия период индексът S&P 500 е прибавил 28%.

Подкрепа за ценните книжа на компанията оказват и обявените добри резултати за второто фискално тримесечие. Нетната печалба е 10,2 млрд. долара, което е със 7% над печалбата за аналогичния период на 2013 г. - 9,5 млрд. долара. Тримесечните приходи са се покачили с 5%, като са достигнали 45,6 млрд. долара, в сравнение с 43,6 млрд. преди година. За същия период има ръст в продажбите на iPhone устройства, след като най-големият безжичен доставчик в света - China Mobile, ги включи в продуктовата си гама. За три месеца са реализирани 43,7 млн. броя.

„Ние сме много горди с тримесечните си резултати, особено със силните продажби на iPhone и рекордните приходи от оказване на услуги. Ние с нетърпение чакаме възможността да предоставим нови продукти и услуги, които Apple може да изведе на пазара”, гласи позицията на главния изпълнителен директор на гиганта Тим Кук.

С отварянето на европейската търговия, акциите на Apple се повишиха с над 7,5% до 564 долара за брой.

Коментари: 0