Apple представя услугата "умен дом"

Компанията готви изненада за потребители и конкуренти на конференция WWDC-2014 на 2 юни

Новост

Автор: Николай Марченко

Американският технологичен гигант Apple ще представи платформата си за интегрирането на iOS в системите за управление на дома. Това разкриха източници на вестник The Financial Times (FT), според които това ще бъде изненадата на конференцията Worldwide Developers Conference (WWDC) 2014, която ще се проведе на 2 юни в Сан Франциско.

Идеята е смартфоните на Apple iPhone да се превърнат в дистанционни за управлението на дома. С помощта на интегрирана платформа хората ще могат да контролират осветлението, охранните системи и други устройства в „умната” си къща. Платформата също така ще получи собствено име и лого. Интегрирането на „умната къща” ще се появи в iOS8.

Съобщава се, че технологията може да използва и нова версия на Apple TV. Компанията няма да прави всички компоненти от системата за умен дом, а вместо това ще сертифицира продукти на външни производители.

Според FT по този начин Apple е готова за решителна стъпка напред, за да удари конкурентите си на пазара на мобилни устройства. Идеята на компанията на Стив Джобс е да предостави достъп до своите устройства на различни производители на черна и бяла техника, за да могат да бъдат съвместими и свързвани.

Техните устройства ще бъдат щателно проверявани и тествани, тъй като скептиците смятат за опасна подобна технология, тъй като нарушава киберсигурността и създава евентуална заплаха за живеещите в подобно „умно” жилище.

Компанията ще подлага и своите устройства на допълнителни проверки на сигурността. Целта е по този начин да отговори на опасенията, че умните къщи са „податливи на хакерски атаки”.  

Коментари: 0