Атанасова: Направихме първата крачка към е-здравеопазване

Министърът на здравеопазването представи електронната здравна карта, която ще съдържа всички данни, касаещи здравния статус на българските граждани

Снимка: БГНЕС

112 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Направихме първата крачка към електронното здравеопазване (е-здравеопазване). Доказателството е изграждането на информационната система за обмен на данни между всички доставчици на здравни услуги. В системата са и тези, които имат договор с касата, и тези, които не работят с нея.

Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на среща с представители на Българския форум на бизнес лидерите и медиите. Събитието съпътства осмата национална конференция по електронно здравеопазване на тема: "Е-здравеопазването - основният стълб в здравната система".

Представена беше електронната здравна карта, която ще съдържа всички данни, които касаят здравния статус на българските граждани - кръвна група, алергии, дали гражданина желае или отказва да бъде донор и други. Атанасова уточни, че тази услуга не е само за здравно осигурените лица, защото това е карта, която ще дава възможност да се събира информация, и с нея ще може да се борави за всякакви административни услуги на гражданите с държавата.

Очаква се базата данни с информация да заработи, когато приключи изграждането на интегрираната информационна система за обмен на данни. Обществената поръчка в момента се обжалва във Върховния административен съд. "Надяваме се, че съвсем скоро делото ще приключи. Изчакваме Върховния съд да постанови решение и ще преминем към следващия етап за възлагане на дейността по изграждането на информационната система", коментира Десислава Атанасова.

"Навяваме се през тази година информацията за електронното здравеопазване, както и картата за електронна идентичност на българските граждани да са факт. От Министерство на транспорта, информационни технологии и съобщенията (МТИТС) имат готовност и вече правят тестове. Десислава Атанасова очаква до два месеца системата да стартира.

Подкрепи Economic.bg