Атина ще гони Берлин за компенсации от Втората световна война

Гърция  никога не се е отказвала от претенциите си към Германия и въпросът за германските компенсации от края на Втората световна война остава открит. Това декларира говорителят на гръцкото външно министерство Григорис Делавекурас. Поводът за коментара дойде след декларация на германското външно министерство, в която се казва, че такъв въпрос за Берлин не стои.

 

Атина настоява Берлин да и върне принудително даден заем по времето на Втората световна война в размер на 70 - 95 млрд. евро. В сумата са включени освен дълга и германските компенсации за Гърция. Страната ни никога не се е отказвала от претенциите си и няма да го направи, допълни говорителят.

 

 

 

 

В същото време в специална декларация германското външно министерство съобщи, че въпросът за германските военни репарации за Гърция вече не стои. В документа Берлин "признава вината си за Втората световна война и дълбоко съжалява за мъката от причинените жертви. Веднага след края на Втората световна война Германия изплати компенсации на Гърция и оказа помощ на страната при нейното възстановяване в рамките на споразумението от 1946 г.", се казва в документа. 

 
 


Коментари: 0