Авантюрата на Оланд

Новият френски президент ще бъде "опитомен" от пазарите и лично от канцлерката Меркел, а след 10 години еврозоната няма да съществува в днешния си вид - предрича френският финансов корифей Едуар Карминяк.

 

Дойче Веле България

Без изненади във Франция след провелия се вчера втори тур на президентските избори: новият държавен глава на страната се казва Франсоа Оланд. За съперника му Саркози вчерашният ден беше особено лош - не само защото изгуби вота, но и защото стана първият френски президент от Втората световна война насам, който напуска Елисейския дворец след само един мандат.

Сега, броени часове след убедителната изборна победа, Оланд е на седмото небе, но съвсем скоро ще му се наложи да слезе на земята, казва известният френски фондов мениджър Едуар Карминяк. Според него основна роля за това "отрезвяване" на Оланд ще изиграят пазарите и лично германската канцлерка:

Преди да е станало прекалено късно...

"Ангела Меркел ще направи всичко, което е по силите й, за да върне Оланд в действителността. Тя не бива да му дава напътствия или съвети, но на всяка цена трябва да заяви твърдо, че Германия няма да разписва чекове, за да може Оланд да изпълни обещанията, които даде в рамките на предизборната си кампания. Ако например Оланд действително тръгне да връща пенсионната възраст на 60 години, тогава Германия трябва да настоява това да не става посредством увеличаване на френския бюджетен дефицит", съветва Карминяк.

Останалата работа ще свършат пазарите, казва експертът и добавя: "Ако Оланд започне да отклонява Франция прекалено много от сегашния икономически курс, пазарите ще го накажат с непосилни лихви. А това означава, че много скоро Франция може да се окаже неспособна да се финансира отвън. С това ще приключи и авантюрата на Оланд", прогнозира Карминяк.

Той не вижда воля за реформи нито у Оланд, нито у досегашния президент Саркози. А Франция се нуждае отчайващо от реформи, уверява експертът. Според него страната върви в грешната лента по пътя на своето развитие - и то от доста време насам. Сега най-важното е френската икономика да остане конкурентоспособна, добавя експертът и съветва французите да проумеят това преди да е станало прекалено късно.

"След 10 години ще си казваме, че си е заслужавало"

Едуар Карминяк е известен с това, че не си мълчи и често взима отношение по въпроси, засягащи френската и европейската политика. През октомври м.г. например финансовият корифей написа гневно писмо на Жан-Клод Трише, когато той напускаше президентския пост на Европейската централна банка. В него Карминяк обвини Трише, че не е направил нищо срещу кризата. За наследника му на поста, италианеца Марио Драги, Карминяк казва, че той правел каквото може. Във фондовите си дружества Едуар Карминяк управлява средства в размер на над 21 млрд. евро.

В по-дългосрочен план френският експерт вижда еврозоната доста променена. "След 10 години тя ще се състои от един център и няколко сателита, кръжащи около него, а връзката между тях ще бъдат различни търговски и валутни споразумения", казва Карминяк. Засега е трудно да се прогнозира кои държави ще образуват центъра, но е ясно, че те ще трябва да работят в много тясно сътрудничество помежду си. "Пътят дотам е доста трънлив, но след 10 години ще си казваме, че си е заслужавало", заключава френският финансов експерт Едуар Карминяк.

 

 

 

Коментари: 0