Азербайджан публикува изборните резултати преди да започне гласуването

Скрийншот от изкараните резултати показа, че Алиев печели 72.76% от гласовете ден преди началото на изборите

76 ~ 2 мин. четене

Президентските избори в Азербайджан, които се проведоха тази сряда, не изненадаха никого. Президентът Илхам Алиев, който пое поста от баща си преди 10 години, спечели отново след сплашване на активисти и журналисти. Правозащитните групи се оплакаха от ограничаване на словото и едностранно медийно отразяване.

Заглавието на материала на BBC "Предварително определеният президент" свали още повече очакванията от изборите. Въпреки това избирателната комисия в Азербайджан изпадна в доста неловка ситуация, след като публикува резултатите от изборите един ден преди дори гласуването да е започнало, пише WashingtonPost.

Скрийншот от изкараните резултати показа, че Алиев печели цели 72.76% от гласовете ден преди да е започнало гласуването. В предишните избори той спечели 76.84% от гласовете, а през 2008 г. - 87%.

На второ място е кандидатът на опозицията Джамил Хасанли със 7.4% от гласовете. Хасанли наскоро подаде жалба до Централната избирателна комисия заради ефирното време по държавната телевизия. Джамил Хасанли твърди, че Алиев получава много повече от опозицията. Жалбата му не беше приета.

Миналата седмица пък Европейската комисия (ЕК) заяви, че се оказва натиск над опозиционните активисти, гражданските сдружения и независимите медии в Азербайджан. Като примери за такъв натиск бяха споменати сплашване, арести и съдебни присъди, които не отговарят на международните стандарти.

Официалното обяснение на Централната избирателна комисия е, че разработчикът на приложението погрешно е изпратил резултатите от изборите през 2008 г. като част от тест.

Въпреки всичко Илхам Алиев спечели убедително президентските избори с подкрепата на 84.73% от гласоподавателите, съобщи на пресконференция председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Мазаир Панахов. "След обработката на бюлетините от 72% от избирателните секции (3937 от общо 5492) Илхам Алиев с голяма преднина води на изборите", посочи Панахов.

По данни на ЦИК за основния съперник на Алиев - Джамил Хасанли, са гласували 5.2% от избирателите. "Разлика в гласовете в такъв размер не предизвиква съмнения в никой, че Илхам Алиев на практика може да се счита за победител", изтъкна председателят на ЦИК.

След обявяването на тези резултати Алиев благодари на азербайджанския народ за оказаното му доверие на изборите. "Аз и в бъдеще ще продължа да служа на своя народ и винаги ще защитавам интересите на азербайджанската държава", заяви действащият държавен глава. Той подчерта още, че "Азербайджан ще продължава да се развива като демократична страна". По думите му "свободното и прозрачно провеждане на изборите представлява още една крачка по пътя на демокрацията".

Това ще бъде трети президентски мандат за 51-годишния Алиев. Той управлява богатата на енергийни ресурси бивша съветска република от 2003 г., когато получи 76% от гласовете. Подкрепата за него достигна 89% през 2008 г.

Подкрепи Economic.bg