БАН няма да получава повече пари през 2012-а

В цялата държава няма достатъчно пари, в цяла Европа няма достатъчно пари, в целия свят няма достатъчно пари, заяви финансовият министър

"Никой от моя екип не е обещавал или може да обещава допълнителни средства за БАН в рамките на 2012 г." Така отговори на днешния парламентарен контрол финансовият министър Симеон Дянков на въпрос на  на депутата от Коалиция за България Ваня Добрева относно финансирането на академията.

Добрева упрекна правителството, че не е изпълнило намерението, заявено в началото на годината, за отпускане на допълнително 14 млн. лв. за Академията. "В началото на август научихме, че 10 млн. лв. се дават допълнително за строеж на спортни зали, а пари за БАН няма”, заяви Ваня Добрева от БСП.

“Със закона за държавния бюджет за 2012 г. е утвърден бюджетът на БАН около 60 млн. лв. За 2012 г. Институтът е получил допълнително около 30 млн. лв. по фонд “научни изследвания” и от проекти. Общо бюджетът му става около 120 млн. лв. Адаптирането на дейностите на БАН към нуждите на обществото и бизнеса е обвързано с финансиране на проектен принцип и не смятам, че никой от моя екип е обещавал или може да обещава допълнителни средства в рамките на 2012 г.", заяви финансовията минисър.

"БАН е в изключително тежко състояние. Вие докарахте тази 143-годишна институция до закриване", обърна се  Добрева към Дянков и му припомни стратегията Европа 2020, според която науката и иновациите са движещи фактори за икономиката и развитието.

Симеон Дянков заяви, че се е срещал три пъти с председателя на БАН през лятото и разговорите са били за това какви промени могат да се направят, за да се подобри финансовото състояние на академията. Той посочи, че министерството е готово през декември да води разговори с новото ръководство на БАН. "В цялата държава няма достатъчно пари, в цяла Европа няма достатъчно пари, в целия свят няма достатъчно пари", каза още Симеон Дянков.

Коментари: 0