БСК поиска политиците да не спекулират с финансовата стабилност

Или да преразпределят разходите по действащия бюджет, или да го актуализират заради НЗОК, казва зам.-шефът на БСК Димитър Бранков

След тристранската

БСК поиска политиците да не спекулират с финансовата стабилност
124 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Политиците не трябва да спекулират с въпросите за финансовата стабилност. Това каза пред журналисти зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков относно актуализацията на бюджета, обсъждана и на Насционалния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Той припомни, че по отношение на въпроса за финансовата стабилност Управителният съвет (УС) на Стопанска камара излезе с декларация. „Ще припомня, че се обявяваме за извеждане на политическия дебат от този въпрос. Въпросите на финансовата стабилността са въпроси, с които политическите сили не трябва да злоупотребяват и спекулират”, категоричен бе Бранков.

„Съответните решения трябва да се вземат преди всичко на база на възможности, които дава сегашното законодателство и на база на детайлни одитни доклади, които очевидно все още не са се случили, за да могат да бъдат взети адекватни решения”, обясни той.

Относно актуализацията на бюджета Бранков е на мнение, че всички работодателски организации имат единна позиция. „Всички работодателски организации, синдикати имаме обща декларация по отношение на евентуална актуализация на бюджета във връзка с недостига на здравната каса. Знаете, че това се случва редовно”, коментира той.

Според зам.-шефа на БСК има две техники за отразяване на въпроса. „Едната, чрез ползване на правомощията на Министерски съвет да се преразпределят приходи и разходи в рамките на възприетия бюджет – това се е случвало и предишни години”, обясни той.

„Другата възможност около, която като че ли се обединяват и политическите сили е актуализация на бюджета на база на отчети представени както и от Здравната каса, така и от Министерството на здравеопазването”, обобщи той.Подкрепи Economic.bg