БСК поиска такса "смет" да отиде в Конституционния съд

Работодателската организация иска и в България да се въведе европейската практика да се плаща според изхвърленото количество отпадъци

Една от национално представителните работодателски организации - Българска стопанска камара (БСК) е изпратила писмо до президента на България Росен Плевнелиев, с което иска държавният глава да сезира Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционност на чл. 67 ал. 2 от Закона за местните данъци и такси.

Искането е част от действията на БСК в посока премахване на порочната практика таксата за битови отпадъци да се определя според стойността на имотите или активите, а не на база количество генерирани отпадъци, каквато е европейската и световна практика.

От организацията работят за премахване на проблема с некоректния и противоконституционен начин на определяне на такса "смет" повече от 9 години. До момента по инициатива на БСК са заведени дела във Върховния административен съд, има жалба и позитивно решение на Комисията за защита от дискриминация. Представени са и множество предложения за промени в нормативната уредба в 39, 40 и 41-то Народно събрание. От БСК търсят и подкрепата на всички браншови и регионални организации, и засегнати предприятия.

Коментари: 0