Баку е готов за изграждане на газопроводи у нас

Ще бъде създадена и обща компания, която да изгражда газова инфраструктура към България, обясни министър Стойнев

268 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Азербайджан е на път да стане основен газов партньор на България – Баку е готов да работи за изграждане на газова инфраструктура у нас и за разширяването на газохранилището в Чирен. Това заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата на българската делегация с президента Илхам Алиев в Баку. В „каспийския Дубай” министърът придружава премиера Пламен Орешарски. Това е второ посещение на министър Стойнев в Азербайджан в рамките на седмица – той беше на посещение в Баку на 11 и 12 февруари.

По думите му ще бъде създадена и обща компания, която да изгражда газова инфраструктура към България. „Задачата й засега ще бъде разширяване на нашата газова инфраструктура, както за промишлеността, така и за бита", загатна Драгомир Стойнев, цитиран от БНР. Коментирано е било и да бъдат правени инвестиции, съвместно с българска компания, за подобряване и най-вече за разширяване на нашата газова инфраструктура, както за промишлеността, така и за бита.

Преди седмица енергийният министър беше в Азербайджан и се срещна с представители на  държавната газова и петролна компания SOCAR. На тази среща България потвърди интереса си да получава природен газ от Каспийско море.

Идета е след 2019 г., когато е възможно азербайджански газ да стига до България, държавната им нефтогазова компания SOCAR да увеличи и количеството на доставките. "Самият факт, че президентът Алиев спомена с конкретни цифри и обеми желанието на SOCAR да инвестира в България, говорим за увеличаване на газовите доставки към България, говорим за повече от 1 млрд. куб. м. Зависи и от капацитета или от нуждите, но този един милиард може да бъде умножен по три", казва той.

Баку предложи на строителния ни сектор да изгражда инфраструктура в каспийската държава. „Президентът Алиев е поканил български фирми да участват в изграждането на мащабни инфраструктурни обекти в Азербайджан”, допълни Стойнев.

Освен Стойнев, премиера Пламен Орешарски е придружен от министрите на финансите Петър Чобанов, на земеделието и храните Димитър Греков, на транспорта Данаил Папазов и на околната среда Искра Михайлова. Според екоминистърката за Азербайджан е „изключително важно да научат от България как управляваме отпадъците си”. „Можем да обясним, че не трябва да се планира само изграждането на депа, а трябва да се инвестира и в съоръжения за третиране на отпадъците", каза екоминистърът.

Сред делегацията са и представители на четирите национално представени работодателски организации. Орешарски пък е разговарял с българи, живеещи в Баку, за задълбочаването на бизнес контактите между България и Азербайджан. Както личи от снимките, премиерът в компанията на посланичката ни Мая Христова (уволнена като зам.-министър на енергетиката по време на Трайчо Трайков). Той успя да разгледа красотите на Стария град в Баку и да се отбие в някой друг музей. 

Подкрепи Economic.bg