Банките на Уолстрийт засилват ролята си в търговията с петрол

Причината за това са високите цени , споделя Джеймс Дайър, заместник-председател на Vitol, най-голямата независима петролна търговска къща

7344 ~ 2 мин. четене

Банките на Уолстрийт засилват ролята си в доставките на петрол, след като все повече се конкурират с търговци на черното злато, които продават суров петрол на рафинериите.

JPMorgan Chase, Morgan Stanley и Goldman Sachs навлизат в бизнеса с доставки към американските рафинерии. Goldman Sachs вече е най-големият доставчик на суров петрол и най-големият клиент на рафинирани продукти за рафинерии, собственост на Alon USA в Калифорния, Луизиана и Тексас.

Новият профил на банките на пазара подчертава ефекта от постоянно високите цени на петрола върху закъсалите рафинерии, които са принудени да се обърнат към финансовите институции за финансиране на техните запаси.

"Причината за това са високите цени” , споделя Джеймс Дайър, заместник-председател на Vitol, най-голямата независима петролна брокерска фирма. "Това отваря вратата за банките към оборотния капитал на рафинериите".

„Банките не са конкуренти на рафиньорите, но са нужен посредник за тях. Това заедно с капацитета на риска са причините, поради която банките играят тази роля”, допълва той.

Всичко това се случва на фона на новите регулации в САЩ, които ограничават позициите на петролните деривати, притежавани от финансови търговци.

JPMorgan Chase този месец се договори за доставки на суров петрол и за покупка на горива от най-голямата рафинерия на източния бряг на САЩ, тъй като рафинерията бе продадена на съвместното предприятие на Carlyle Group и бившия собственик Sunoco.

Morgan Stanley вече доставя суров петрол до рафинерия в щата Охайо, собственост от PBF Energy, като също изкупува бензин, дизелово гориво и смазочни материали, направени от двете други рафинерии на PBF в Делауеър и Ню Джърси.

Междувременно цената на петрола продължи да поскъпва и по време на петъчната сесия, като тенденцията се запази за трети пореден ден. На борсата в Лондон сорт "Брент" се търгуваше за 101.3 долара за барел, което е ръст от 1%. Американският лек суров петрол поскъпна също с толкова до 87 долара за барел.

Подкрепи Economic.bg