Банковите бонуси в Европа намаляват с 20%

"Банките в Европа са съгласували усилия, за да се разпредели по-голям дял на възвръщаемост за инвеститорите и за намаляване на бонусите от гледна точка на репутацията", каза Том Гослинг, ръководител в PWC

80 ~ 1 мин. четене

Европейските инвестиционни банки се готвят да намалят бонусите си с 20 на сто в следващите седмици. Това обаче ще задълбочи разликата в заплащането с американските им съперници, съобщава CNBC.

Консултанти и банкери смятат, че банки като Barclays, Credit Suisse и UBS ще намалят общите нива на бонусите за 2012 г. с до 15 на сто, но са съгласни, че съкращенията на допълнителните заплащания за инвестиционните поделения ще бъдат близо една пета.

"Това се дължи отчасти на числеността и намаленията на персонала и съответно намалената дейност на инвестиционното банкиране", каза Том Гослинг, ръководител в PWC. "Но също така банките в Европа са съгласували усилия, за да се разпредели по-голям дял на възвръщаемост за инвеститорите и за намаляване на бонусите от гледна точка на репутацията".

Анализатори обаче смятат, че чрез този ход банките започват да ходят по въже, тъй като са разкъсвани между чести противоречия от изискванията на инвеститорите, регулаторните органи и служителите.

Подкрепи Economic.bg