Барозу призова Европа да продължи усилията за излизане от кризата

"Възстановяването е близо. Това трябва да накара да продължим с усилията си", каза президентът на Европейската комисия

Автор: Десислава Младенова

"Ние никога няма да се върнем към "старото" нормално, а трябва да формираме "ново" нормално. Излизането от кризата е близо и именно това трябва да мотивита усилията на Европа". Това заяви президентът на Европейската комисия (ЕК) Хосе Мануел Барозу в годишното си обръщение към страните от ЕС. Той предупреди, че въпреки уязвимостта на икономиката, има забележими признаци на стабилизация. Според Барозу именно това може да доведе до бездействие на страните членки, чиито лидери обаче трябва да бъдат последователни в усилията си да предпазят крехката икономика и да работят за бъдещето и възстановяване, предаде Reuters.

В изявлението си пред парламента в Страсбург, Барозу още обясни, че един от най-големите проблеми на Европейския съюз е безрабoтицата, която обхваща 26 милиона души в страните членки. Според президентът на ЕК, безработицата е "икономически неустойчива, политически несъстоятелна и социално неприемлива."

"В тази фаза на кризата, работата на правителството е да осигури сигурност и предсказуемост, която все още липсва на пазарите", каза Барозу и добави, че най-голямата заплаха за крехката икономика са политически катаклизми.

Утре се очаква Европейския парламент да гласува закон за надзор на големите европейски банки от страна на Европейската централна банка. Това е първата стъпка от изграждането на банков съюз, чието основаване обаче е трудно заради несъгласието на някои европейски правителства. Барозу призова за по-скорошното създаване на такъв съюз, защото не трябва повече да се допуска  данъкоплатците да плащат за провалите на банките, предадоха от BBC.

 

Коментари: 0