Башар Асад шеговито си поиска Нобеловата награда за мир

Наградата, която беше присъдена на световната Организация за забрана на химическите оръжия в петък, „трябваше да бъде моя", заяви лидерът на Сирия пред ливански вестник

160 ~ 1 мин. четене

Сирийският президент Башар Асад се пошегува в интервю за ливански вестник, че той е трябвало да получи Нобеловата награда за мир, предаде „Франс прес".

Наградата, която беше присъдена на световната Организация за забрана на химическите оръжия в петък, „трябваше да бъде моя", каза Асад, според вестник „Ал Акбар". Асад се изказа „шеговито" по време на коментара си за наградата, отбелязва вестникът.

„Ал Акбар" припомня, че Асад е предложил през 2003 година всички страни в региона да предадат оръжията си за масово поразяване. Но вестникът не пояснява кога Асад е изразил коментарите си за Нобеловата награда. В момента в Сирия работи експертен екип от 60 души от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия.

Преди няколко дни Организацията за забрана за химически оръжия (ОЗХО) спечели Нобеловата награда за мир. В съответствие с волята на Алфред Нобел /1833-1896/ наградата за мир се присъжда ежегодно на лице, постигнало най-големи успехи за единението на народите и съкращаването на числеността на съществуващите армии.С обявяването на наградата Нобеловият комитет потвърди информацията, която по-рано бе разпространена от норвежка телевизия.

Подкрепи Economic.bg