Бивш френски премиер задържан от полицията

Доминик дьо Вилпен е заподозрян за търговия с влияние и съучастничество в система за укриване на доходи, изградена от неговия близък приятел и директор на хотелската верига Relais & Châteaux Режи Було

84 ~ 1 мин. четене

Бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен е бил задържан тази сутрин от полицията в Париж, по искане на прокуратурата в Страсбург, съобщава BBC.

Причината е разследване на президент на хотелска верига по подозрение в мошеничество и присвояване на 1,6 млн. евро (2 млн. долара) между 2002 и 2008 година. Доминик дьо Вилпен е заподозрян за търговия с влияние и съучастничество в система за укриване на доходи, изгрладена от неговия близък приятел и директор на хотелската верига Relais & Châteaux Режи Було.

Според обвинението Доминик дьо Вилпен, в качеството си на премиер на Франция от 2005 до 2007 г. е осигурявал политически чадър над Режи Було и му е помагал активно да избегне съдебно преследване.

Френската прокуратура разполага и с легално придобит запис на телефонен разговор, в който бившият премиер на Франция разказва на Режи Було, че е успял да принуди новото ръководство на веригата Relais & Châteaux да не съдейства на полицията в разследването на машинациите на неговия приятел.

Самият Доминик дьо Вилпен отрича всякаква връзка с измамите, в които обвиняват Режи Було.

Подкрепи Economic.bg