Бившата на Франсоа Оланд: Президентът мрази бедните

Излезе сензационна книга на журналистката Валери Трирвильор за живота й с френския държавен глава

"Социалист"

Бившата на Франсоа Оланд: Президентът мрази бедните
Автор: Николай Марченко

Френският президент-социалист Франсоа Оланд не обичал бедните. Това сензационно разкрива бившата му спътница в живота, журналистка Валери Трирвильор, в книгата си “Благодаря за този миг” (Merci pour ce moment), която се появи в продажба във Франция днес.

„Той се описва като човек, който не обича богатите. Всъщност президентът не обича бедните. Той, един представител на левите сили, ги нарича „беззъби” и е много горд с чувството си за хумор”, пише Трирвильор.

Паневропейската телевизия Euronews коментира, че подобни изказвания „демонстрират пренебрежително отношение към социално-слабите и са непримеливи за президент, камо ли социалист“.

Книгата на Валери Трирвильор е посветена на разрива в отношенията с френския президент след продължилата от 2005 г. връзка. Мемоарите излизат 9 месеца след скандала от януари 2014 г., когато пресата разкри за връзката на Оланд с актриса Жюли Гайе.

Твърди се, че книгата-изповед е писана в тайна от близките на авторката. В една от книжарниците дори се признава пред медиите, че за книгата са разбрали едва във вторник сутринта, когато им се е обадил издателят. Целта е в Елисейския дворец да не научат за книгата, като ефектът е постигнат – в обкръжението на Оланд казват, че президентът е „потресен“.

Euronews иронизира, че „горещо начало на нов политически сезон рискува да стане по-горещо от обикновеното за Франсоа Оланд“. „Освен че рейтингът му е най-нисък като за президент на Петата република, ударен от смяната на членове на правителството, а безработицата пети месец поред бие рекорди, сега под публичния микроскоп ще е и личният му живот“, коментира медията.

Коментари: 0