Бивши работници от "Марица-изток" искат глас в енергетиката

Според тях е грешка и закриването на енергийното министерство от Тройната коалиция

3647 ~ 1 мин. четене

"Знаем много, какво и как да се направи в българската енергетика и сме готови да го споделим с управляващите". Това заявиха от учредения скоро Национален съюз на миньорите и енергетиците в България по време на брифинг в четвъртък, предаде Kmeta.bg. Организацията обединява основно бивши специалисти от енергийния комплекс "Марица-изток", но била готова да приюти и действащи миньори и енергетици.

"Марица-изток" беше най-добре, и финансово, и кадрово, когато мините и ТЕЦ-овете бяха под една шапка", припомни бившия шеф на мините Живко Гърдев. Той е член на управителния съвет на новия съюз. Според експертите в него и сега най-доброто решение за оздравяване на комплекса "Марица-изток" било обединяване на държавните мини и държавния ТЕЦ-2. Според ветераните е грешка и закриването на енергийното министерство от Тройната коалиция, която се отметнала от предизборното си обещание да го възстанови като самостоятелна структура.

В съответствие с разширяващия се граждански контрол от Националния съюз на миньорите и енергетиците настояха да участват и на национално, и на регионална ниво в обсъждането и вземането на най-важните решения в най-важния според тях отрасъл в българската икономика - енергетиката.

Подкрепи Economic.bg