Бизнесът е солидарен, но не там е силата му

Нови правила за определяне на минималната заплата ще предложат синдикатите

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Апелът на служебния премиер Марин Райков големите фирми да проявяват солидарност към най-бедните е резонен, но не тук е силата на бизнеса - тя е да създава работни места, да плаща данъци, дивидент и заплати. Повишението на икономиката е трайният начин за повишаване на доходите. Това каза в студиото на БНТ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитала в България (АИКБ). Вчера Марин Райков апелира към индустриалците за солидарност, а днес е насрочено заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

"Солидарността е европейска и световна ценност. Големите компании имат кампании за Корпоративна социална отговорност (КСО) и солидарността никога не ни е била чужда. В условията на криза голяма част от компаниите имат проблем да запазват работниците си", поясни Велев.

Николай Николов, икономически експерт на КТ "Подкрепа" и бивш управител на НОИ припомни, че синдикатът още преди шест месеца е предложил минималната заплата да стане 330 лв. "Сега искаме да продължим диалога за реда и условията на минималната заплата и условията за нейното актуализиране - при какви услови, при каква производителност на труда, при каква инфлация.. Да я определяме като "гледаме в тавана", коментира синдикалистът.

Той е убеден, че увеличаване от 310 на 330 лв. няма да реши проблемите. "Затова не сме привърженици на рязкото повишаване на минималната заплата, а искаме да има правила за определянето й. Например имаше предложение ако инфлацията превиши 10% да се събираме и да разгледаме предложение за повишаването й. На нас не ни е нужен бизнес, който генерира бедни. Около 80% от нашите синдикални членове, които работят се чувстват бедни. От 310 лв. заплата, след приспадане на личните осигуровки и данъци остават 248 лв., а линията на бедност е 241 лв.", обясни Николов.

"Работещи бедни е лошо, но още по-лошо е да се увеличава безработицата. Ако се повиши до 330 лв. това ще е 42% увеличение, което е рязко и опасно. Това генерира безработица. Искаме минимална заплата по браншове", коментира от своя страна Васил Велев.

Според него по-добра среда за бизнес е основата за повишаване на доходите. Под по-добра среда се разбира по-малко корупция, по-малък сив сектор, по-добра конкуренция... "Само ниските данъци не са достатъчни за повишаване на инвестициите", категоричен е Велев.

Подкрепи Economic.bg