BlackBerry се отказа от продажба на дружеството

Компанията ще получи 1 млрд. щатски долара под формата на инвестиция от мажоритарния акционер Fairfax Financial, а Торстен Хайнс се оттегля от поста на главен изпълнителен директор

108 ~ 1 мин. четене

BlackBerry изостави плана си за продажба на дружеството и обяви, че ще получи 1 млрд. щатски долара под формата на инвестиция от мажоритарния акционер Fairfax Financial, съобщава CNN.

"Решението е част от подробен преглед на стратегическите алтернативи пред компанията", обяви Барбара Стимиест, сегашен председател на борда на директорите на BlackBerry. Според нея финансирането се получава срещу изгодни за BlackBerry условия и ще се използва за подсилване на компанията и нейните позиции.

Канадската компания също обяви, че Торстен Хайнс се оттегля от поста на главен изпълнителен директор. Временно изпълняващ длъжността ще бъде Джон Чен, бивш изпълнителен директор на Sybase и Siemens. Той също е назначена за председател на борда на директорите на BlackBerry.

Джон Чен ръководи Sybase от 1998 г. до придобиването й от SAP и успя да я спаси от фалит, след като компанията беше изгубила сериозен дял заради Oracle, IBM и Microsoft.

Главният изпълнителен директор и председател на борда на Fairfax Прем Ватца също ще има роля в управлението на компанията, като ще председателства комитета по компенсации, номинации и управление.

Подкрепи Economic.bg