Богданов: БСП и ГЕРБ показват наченки на икономическа мисъл

Проблемът е липсата на структурните промени, които да направят възможни повече инвестиции и работни места, смята икономистът

Снимка: БГНЕС

216 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Хубавото е, че ГЕРБ и БСП като цяло показват, че имат наченки на някакво икономическо мислене при изготвянето на предизборните си програми. Това каза в ефира на Нова телевизия икономистът Лъчезар Богданов. Според него при социалистите това се дължи на Пламен Орешарски, който беше посочен като министър-председател при евентуално управление на БСП.

"Научили са се да смятат. Вероятно при БСП Орешарски има оздравителен ефект", смята икономистът. "Второто добро нещо е акцентът върху работните места и инвестициите", добави той.

Според него обаче продължават да отсъстват структурните промени, които да направят възможни повече инвестиции и работни места. "Има общи обещания за майчински, минимални заплати и пенсии. Ще се намерят пари за малките проблеми, но какво правим с тези няколкостотин хиляди хора без основно образование и хората с увреждания, които трябва да се интегрират на пазара на труда? Как да върнем инвестициите? Как този голям ресурс от Еврофондовете да донесе по качествени инфраструктура", каза Богданов.

Подкрепи Economic.bg