Богомил Манчев обвинен за присвояване на 8 млн. лв.

Това е еманация на правото на България, коментира собственикът на "Риск инженеринг"

248 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Собственикът на "Риск инженеринг" и председател на "Булатом" Богомил Манчев получи обвинение за подпомагане на директора на Националната електрическа компания (НЕК) в присвояването на 8 млн. лв. Според обвинението Манчев и директора на "Уорли Парсънс" Събин Събинов заедно за "помагали" за присвояването на средствата. На Богомил Манчев е наложена гаранция от 1 млн. лв., съобщи БГНЕС.

Шефът на "Риск инженеринг", което консултираше изграждането на АЕЦ "Белене", бе привикан тази сутрин в следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП). Адвокатът на Манчев Менко Менков обясни, че обвинението е за това, че на неустановена дата, на неустановено място, Манчев е извършил помагачество на директора на НЕК, за да може директорът да извърши длъжностно престъпление.

Според Менков деянието - така, както е формулирано, е изключително неправомерно. Защитникът каза, че до този момент четирима прокурори са отказали да подпишат повдигането на обвинение на Манчев. Този прокурор, който е подписал обвинението, по думите на адвоката, е Емил Петров.

"Това е еманация на правото на България", коментира Богомил Манчев, след като излезе от столичното следствие.

Богомил Манчев трябваше да даде обяснения на 25 септември по разследването за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост. Тогава разпитът беше отложен, за да бъдат анализирани събраните документи в хода на операцията.

На 20 септември при акция на СГП в офисите на "Риск Инженеринг" бяха иззети договори и финансово-счетоводни документи. Няколко дни по-късно Манчев заяви, че зад акцията на прокуратурата в офисите на "Риск инженеринг" стои както личен, така и политически интерес.

Обвиненията са, че след спирането на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" е продължило плащането на възнаграждения за консултации, които са на обща стойност 13 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg