Бойко Борисов изненадващо на "Хемус"

Строителството може да приключи до май, каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова изненадващо пристигна на инспекцията на строителните работи на магистрала "Хемус".

По предварителна информация обектът трябваше да бъде ревизиран от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Проверката е на автомагистрала (А2) „Хемус” „Софийски околовръстен път - пътен възел Яна” от км 0+000 до км 8+460 и има за цел да проследи развитието на строежа на Автомагистрала (А2) „Хемус”. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г.

"Строителството на участъка от магистрала "Хемус" от пътен възел Яна до Софийски околовръстен път може да приключи до май 2013 г", каза премиерът Борисов и допълни, че срокът е догодина септември.

"Бавим се в този участък и не строим, защото в горичката гнездят пилци. Има няколко щъркела в далечината, но другият трафик не ни пречи. Ние сме изключително коректни с всички еколози. В горната част сме много напред със строителството, а тук до юни да се излюпят и малките щъркелчета и да почваме този участък”, каза Борисов на днешната инспекция. 

На 26 септември 2011 г. премиерът Бойко Борисов даде началото на строителството на участъка от гара "Яна" до Околовръстния път на магистрала "Хемус.

Изграждането на участъка с дължина 8,46 км е финансирано по ОП "Транспорт", като 80% от средствата се осигуряват от кохезионния фонд на ЕС, а 20 - от държавния бюджет. Общата стойност е 47 732 340 лв. Съфинансирането от републиканския бюджет е в размер на 9,5 млн. лв. Строителството трябва да завърши до 22 месеца. Тогава Борисов заяви, че строителството се налага, тъй като това е третият по натовареност път в страната. 

Коментари: 0