Бойко Борисов на среща на високо равнище

Започва 20-ата юбилейна среща на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

Днес, 26 юни 2012 г. ще се проведе 20-ата юбилейна среща на високо равнище на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Форумът се провежда в Истанбул, Турция, с участието на държавни и правителствени ръководители на 12-те държави-членки на организацията, представители на страните-наблюдатели в ЧИС и на партньорските организации.

От българска страна в събитието ще участва министър-председателят Бойко Борисов. Той ще бъде придружаван от министъра на културата Вежди Рашидов и от посланика ни в Турция Красимир Тулечки.

Очаква се на срещата на върха да бъде определен икономическият дневен ред на ОЧИС за следващото десетилетие. Предвидено е ръководителите на делегации да открият в Долмабахче Палас изложба на художници от страните от Черноморския регион. Те ще присъстват и на официална вечеря, която ще даде Абдуллах Гюл, президент на Турция.

Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество е международна регионална икономическа организация, създадена през 1992 г. България е сред учредителките й. Останалите държави, членуващи в нея са Албания, Армения, Азербайджан, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. Сред страните-наблюдатели са седем държави-членки на Европейския съюз, САЩ, Египет, Тунис и др., а сред партньорските организации - Европейската комисия и Енергийната харта.

ОЧИС подпомага и координира регионалното сътрудничество в широк спектър от области - търговия, банково дело, комуникации, енергетика, транспорт, земеделие, здравеопазване, опазване на околната среда, борба с организираната престъпност и др.

Коментари: 0