Борисов и Московски откриват новата кула на Летище София

Съоръжението струва почти 15 млн. лв.

На официална церемония в сряда, 5 декември министър-председателят Бойко Борисов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще открият новата летищна контролна кула на Летище София, съобщиха от пресцентъра на транспортно министерство. Съоръжението е под шапката на ДП "Ръководство на въздушното движение" (РВД).

Проектът е финансиран изцяло със средства на ДП РВД. Изграждането на кулата и инфраструктурата към нея започна с решение на управителния съвет на държавното предприятие на 16 юни 2006 г., а на 19 август 2011 г. бе подписан договор с "Главболгарстрой" АД за проектиране и строителство на обекта. Общата стойност е 14.81 млн. лв. с ДДС. Разрешението за ползване беше издадено на 29 ноември 2012 г.

До строителството на новата кула се стигна след направен анализ, че съществуващата е с изчерпан ресурс в дългосрочен план, тъй като е надграждана и реконструирана няколко пъти. Това прави по-нататъшното й развитие и използване финансово и технологично необосновано. Затова е взето решение за изграждане на ново високотехнологично съоръжение, което да осигури безопасното и ефективно управление на полетите на Летище София през следващите 40 години.

Необходимостта от изграждането на новата летищна контролна кула е свързана и с реконструкцията и разширението на Летище София с нова писта за излитане и кацане и нов пътнически терминал. Най-големите ползи за РВД от новото съоръжение са повишаване на качеството, безопасността и ефективността на аеронавигационното обслужване в зоната на летище София и района.

Коментари: 0