Борисов на първа копка на Южен поток виртуално или в Русия

Посредниците отпадат, може да получат достъп до новата транзитна тръба

Русия и България с обща газова граница

Автор: Таня Киркова

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на първата копка на газопровода „Южен поток”. Той може да замине за Москва или да участва в нея чрез конферентна връзка на видеостена заедно с ръководителите на другите страни участнички в проекта.

Имам официално писмо за старта на проекта на 7 декември, каза Борисов, след като в негово присъствие шефовете на "Газпром" Алексей Милер и на БЕХ /Български енергиен холдинг / Методи Андонов подписаха окончателното инвестиционно споразумение за проекта Южен поток , а зам.председателят на руската газова компания Александър Медведев и изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов сложиха подписи под договора за доставка на руски газ за България. От 1 януари 2013 г. ще получаваме по 2,9 млрд. куб.м газ годишно с над 20% по-ниска цена, отколкото по стария газов договор. Получената през април отстъпка от 11 %  до края на 2012 годината,  влиза в   постигнатото намаление  на цената на газа с новия договор.   

„Ние сме постигнали цена, която е възможно най-ниската за страна, която не инвестира в газови находища. Наложи се 11 без 15 часа да разговарям пак с президента Путин, който в последния момент охлади желанието на г-н  Медведев за нови формули, съобщи нови подробности от кухнята на преговорите в последните часове преди подписване на договорите, министър председателят.

Единствен доставчик на руски газ за България ще бъде Газекспорт.

„Положихме огромни усилия, за да се махнат трите посредника и до сутринта сме спорили на тази тема. Ние още в първия ден на нашето правителство казахме, че искаме да отпаднат посредниците, да сключим договор директно с производителите на газ. Стотици, милиони са отивали при тях за сметка на  българските потребители,” продължи обяснението си Борисов.

Как ще се отрази на потребителите постигнатото намаление на цената на руския газ, ще стане ясно през декември, когато ДКЕВР одобри цената на синьото гориво, по която през първото тримесечие на 2013 г. общественият доставчик „Булгаргаз” ще продава газа на потребителите, свързани към националния газопровод. Газовата компания трябва да внесе предложението си в енергийния регулатор до 10 декември.

Ако се постигне допълнителна отстъпка от доставната цена на газа , тя ще доведе до намаляване на цената на парното, прогнозира председателят на ДКЕВР Атанас Семерджиев този вторник.  

Според Милер по-евтиният газ ще увеличи потреблението на горивото и ще се отрази положително на българската икономика.

С вас построихме една обща газова граница между Русия и България. Днес  станахме не просто истински съседи, а съседи, които имат добросъседски отношения, заяви Алексей Милер, председател на УС на Газпром.

България последна от държавите участнички в проекта подписа инвестиционното споразумение и вече няма пречки на 7 декември да започне строителството на газопровода, който ще мине по дъното на Черно море, като заобиколи Украйна и осигури алтернативен път на Газпром до европейския пазар.   

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия още не се е произнесла по делото за достъп до националната газова тръба, заведено от „Овергаз”, единият от посредниците между Газпром и Булгаргаз.

Компанията, чийто мажоритарен собственик е Газпром,  държи голямата част от газоразпределителния пазар в страната, като разпределя между 500 и 700 млн. куб.м. газ. до крайни потребители на синьо гориво.

Възможно е „Овергаз” да започне да купува газ направо от Газпром или друг доставчик, игнорирайки обществения доставчик Булгаргаз.

В близките месеци „Газпром” започва преговори с МИЕТ / Министерството на икономиката, енергетиката и туризма/ да инвестира в изграждане на две газови електроцентрали в България. Проучване и анализ на възможните площадки за електроцентралите е посочил три подходящи терена, обясни Милер.

Възможно е газовият гигант да направи тази своя инвестиция през своето газово дружество в България, отелязаха енергийни наблюдатели, запознати с практиката на Газпром в други европейски държави.

Милер уточни, че снабдяването на електроцентралите с газ ще стане директно и на по-ниски цени на горивото. Това означава, че площадките за електроцентралите ще бъдат по пътя на тръбата на Южен поток като ще се направи газово отклонение към разпределителната мрежа на някое от газорапределителните дружества на Овергаз, така че с евтиното гориво да се захранят освен централите и други крайни потребители. 

 

 

Коментари: 0