Борисов със седем условия към американския инвеститор

Прмеиерът поиска проявилите интерес към "Белене" да покрият всички загуби по проекта и депозират 200 млн. евро, за да бъдат приети

152 ~ 1 мин. четене

Премиерът Бойко Борисов е поставил седем условия към американската „Глобъл пауър консорциум”, която заяви интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”. Това обяви самият Борисов и посочи, че едва след като инвеститорите покрият тези условия, той ще се срещне с тях.

"Ако те могат да докажат, че са сериозни инвеститори, че може да им излезе финансово-икономическата схема, ако не искат държавна гаранция, ако не искат договор за изкупуване на ток, както са сключени всички други договори в България – и за ТЕЦ 1, и за ТЕЦ 3 и за зелени енергии, ако покрият всички загуби, които сме понесли през годините – над 1 млрд. и искове от руска страна, както и ако депозират 200 млн. долара или евро, те ще бъдат приети", каза премиерът.

Той обясни, че е възложил на службите и на депутатите в парламента да проверят колко са сериозни намеренията на заявилите инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”. Белене" е гьол, оборудването е върнато. НЕК в момента има половин милиард лева заем и над милиард, похарчени за "Цанков камък", посочи премиерът.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg