Британски вицепремиер поиска лимит за българи и румънци

Ник Клег смята, че нашенците не бива да идват и да се настаняват за живеене в старите страни-членки на ЕС

Радикализация

Британски вицепремиер поиска лимит за българи и румънци
168 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Лидерът на британските либералдемократи и вицепремиер в кабинета „Камерън“ Ник Клег призова за затягане на контрола върху имигрантите от новите страни-членки на Европейския съюз (ЕС), тоест и той поведе атака срещу българите и румънците на Острова.

Инициативата му идва след като гражданите на Великобритания загубиха вяра на в правителството, вследствие на пристигането на 60 хил. българи и румънци в страната, пише The Guardian. 

В забележителна промяна на тона, Клег заяви, че „не трябва да бъде позволявано на имигрантите от нови страни-членки на ЕС да се настаняват в стари страни-членки и да се регистрират като самонаети лица”.

„Трябва да бъдат сложени бариери пред имигрантите от нови страни, ако броят на хората които започнат да идват бъде твърде голям и обществото не може да ги абсорбира“, категоричен бе Ник Клег.

 „Нима е чудно, че след като казаха на гражданите едно нещо, а то излезе друго, те са загубили вярата, че правителството може да се справи с имигрантите от нови страни членки?”, пита реторично лидерът на британските либералдемократи.

Интересното е, че по този начин политикът вече е критично настроен по въпроса, макар че през последните 1-2 години по-скоро защитаваше имигрантите от двете балкански държави от нападките на националистите и жълтите медии. 

По този начин реториката за проблемите на имиграцията на смятания за върл привърженик на ЕС в правителството се доближава до неговия редовен противник в парламента и в тв дебатите - лидера на националистката и евроскептична Партия на прогресивността на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фарадж. 

Позицията на заместника на Дейвид Камерън обаче е по-скоро в качеството му на партиен лидер. Тъй като е председател на партията, която е в коалиция с управляващите, позицията му не винаги е свързана с тази на правителството и тази на премиера.

Миналата седмица Ник Клег заяви, че ФИФА трябва да незабавно да отнеме правото за провеждане на Световното по футбол през 2018 г. от Русия в рамките на санкциите на Запада срещу режима на президента Владимир Путин. Въпреки че е в обтегнатите отношения със стопанина на Кремъл, Дейвид Камерън през пресслужбата си заяви, че не подкрепя в никакъв случай личната позиция на своя заместник в кабинета.  

Коментари: 0