България е много добро място за инвестиране

Страната ни има много преимущества, които да я правят привлекателна за чуждестранните инвеститори, смята председателят на Съвета на директорите на "Сиенит холдинг"

552 ~ 4 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

- Г-н Панчев, какъв беше резултатът за българския бизнес от последното Ви посещение в Китай, заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма миналата година?

Искам да подчертая, че за първи път България се представя по различен начин пред чуждестранните инвеститори - министър заедно с представители на бизнеса отиват "на крака" и представят страната ни като инвестиционна дестинация. Имаше огромен интерес - над 350 китайски фирми присъстваха на форума. Много е важно за нас в момента чрез българо-китайската асоциация за бизнес развитие да продължим контактите с китайския бизнес. И ще кажа нещо, което е не само мое мнение - там доказахме, че България е много добро място за инвестиране. И благодаря на министър Добрев за инициативата за форума, защото това е изключително важно за страната ни.

- Като споменахте инвестиции, с какво България превъзхожда другите страни? Какви са нашите реални предимства, заради които чуждестранни инвеститори ще вложат средствата си у нас, а не например в Сърбия?

Само едно предимство е достатъчно, за да привлече чужденеца в една държава, вместо в друга. А България има много подобни преимущества, и по отношение на законовите мерки, и по отношение на данъчното облагане. Ще ви цитирам конкретни параметри, с които нашата страна е привлекателна за чуждестранните инвеститори: политическа и икономическа стабилност, фискална стабилност, нисък бюджетен дефицит, 10-процентен корпоративен данък, улеснен достъп до пазарите на Европейския съюз, на Русия и на Турция, съответно и на Близкия Изток. Тук не мога да не отбележа инициативността на правителството за облекчаване условията за инвеститори и ще дам пример с промените в Закона за насърчаване на инвестициите.

- По какви конкретни проекти работите с Ваши настоящи китайски партньори?

По време на визитата ни в Китай посетихме една от големите компании - China Volant Industry - лидер в производството на строителни машини, оборудване за газ, притежава заводи за втечняване на газ. Фирмата има над 10 млрд. евро годишен оборот. Видяхме техните производствени мощности и от месец и половина обсъждаме инвестиция в областта на производството на HDPE стоманено армирани тръби. Бихме искали да построим завод в България съвместно. Техни представители ще дойдат тук през месец март и тогава ще обсъдим в детайли проекта. Това е една реална бъдеща инвестиция. Този завод ще бъде началото на нашето сътрудничество, защото те проявяват сериозен интерес към изграждането на инфраструктурни обекти в България, но на такива обекти, на които да осигурят финансирането. Така че има какво да работим в тази посока.

Друга компания, която проявява сериозен инвеститорски интерес е Muyang Group. Тя е лидер в производството на селскостопанска техника, фуражни заводи. Има около 70 предприятия в Европа и над 10 млрд. евро годишен оборот. На техни представители ще предложим два проекта за съвместна работа. Първият е за прототип на функционираща ферма, на пречиствателна станция и производство на биотор. Вторият е предприятие за производство на люцерна и фураж. Те също ще посетят България през март като тяхното желание е да купуват биологични продукти от нашата страна.

През март ще очакваме и фирмата "Хайшън", която е лидер в производството на ябълков концентрат. С тях ще говорим за проект, включващ процеса от производството до преработката на този продукт.

С какво България е най-известна в Китай?

Едно от нещата, с които България е известна в Китай е розовото масло и продуктите на основа на розовото масло. Известен китайски банкер също прояви сериозен интерес към тази продукция, като иска увеличение на вноса в Китай на тези продукти. За китайците розовото масло е много силно и интригуващо. Така че тук говорим за силни инвестиции в наши предприятия, които да могат да станат сериозни производители и износите на розово масло и продукти на основата на розовото масло. За да отговорим на тези мащаби и амбиции на китайските фирми, създадохме тържище за селскостопанска продукция, което да стане един мост, който да даде по-голяма сигурност на нашите производителите. Интерес от Китай към развитие на земеделие има достатъчно, въпросът е ние да отговорим на техните очаквания. И да използваме това тяхно желание, защото китайците никога не са били толкова отворени за инвестиции у нас, както в момента.

Искам да спомена и една българска фирма, която работи с китайски партньори над 10 години - сега ще правят предприятие за производство на козметични продукти, които ще се изнасят изцяло за Китай. Заводът ще бъде в Пловдив, като до края на 2013 г. се очаква да заработи.

- Все пак какви проблеми срещате с държавните институции в работата си и как виждате тяхното решение?

Искам да подчертая, че ние имаме много добър диалог с местната и държавната власт в момента. Проблеми имаме достатъчно, но хубавото е, че има кой да ни чуе. Ние не сме нереални хора, които си мислят, че проблемите се решават с магическа пръчка. Но с малко воля по-голяма част от трудностите се преодоляват. В момента много разчитаме на Закона за публично-частното партньорство. Имаме проблеми с развитието на общинската инфраструктура, където имаме бизнес обекти. Но ние ще се опитаме да използваме закона заедно с местната власт и да изградим съвместно с общините добра инфраструктура.

Подкрепи Economic.bg